Úplavice cukrová, Diabetes mellitus a lidově prostě „cukrovka“. Onemocnění na celý život. Onemocnění, které se týká mnohých z nás. Dnes se společně podíváme na základní informace o této nemoci.
Z odborného hlediska se jedná o poruchou zpracování cukrů, tuků a bílkovin v lidském těle. Nedostatečnou produkcí inzulínu dochází ke zvyšování hladiny cukru v krvi. Abychom celou záležitost lépe pochopili, začneme od samého začátku – jak vlastně „funguje“ cukr v lidském těle.
Krevní cukr neboli glukóza
Aby naše orgány mohly správně fungovat (především náš mozek), potřebujeme tělu dodávat energii. Nejrychlejším zdrojem energie pro lidské tělo je glukóza neboli krevní cukr. Ta se do těla dostává primárně z jídla.
Pokud tělo nedostane potřebné množství glukózy z potravin, dokáže si ji samo vyrobit ze zásob glykogenu. Pokud tyto zásoby v těle dojdou, organismus stále dokáže vytvářet glukózu přeměnou tělesného tuku. Při delším hladovění a při stresu náš organizmus přejde do „nezdravého stavu nouze“ a využvá k výrobě glukózy také bílkoviny ze svalů.
Co je glykemie a jak se měří
Hladina cukru (glukózy) v našem těle se nazývá glykemie. U zdravého člověka se tělo snaží udržovat hladinu přibližne 3,9 – 5,6 mmol/l. (milimol na litr) Jedná se o tzv. „normální glykemii“. Hodnotu glykemie můžete měřit pomocí glukometru.
Poznámka: Ve většině zemí se glykemie udává v jednotkách mmol/l = milimol na litr. Můžete se ale také setkat v uvádění této hodnoty v mg/dl (miligramy na decilitr). V takovém případě je „normální“ hladina 70–100 mg/dl.
Je běžné, že hodnoty glykemie v našem těle stoupají a klesají. Jak už víme, hodnota cukru v krvi je primárně ovlivněna jídlem. Proto se i hodnota glykemie pohybuje podle toho, jak, kdy a co jíme. Při delším hladovění klesají hodnoty k dolní hranici (ubývá nám cukr), po jídle naopak stoupají k horní hranici – v tu chvíli přichází na řadu inzulin.
Za všechno může inzulin
Hladinu glykemie v našem těle řídí hormony. Zatímco glukagon a adrenalin zvyšují hladinu glykemie v těle, inzulin má za úkol snížit hladinu glykemie a udržet ji ve zdravé normě. Poznámka: Pokud hladina glykemie poklesne pod hranici normy, nazýváme to HYPOGLYKEMIE. Pokud se hladina naopak zvýší nad normu, jde o stav zvaný HYPERGLYKEMIE.
Cukrovka – nedostatek inzulinu
Při nedostatku inzulinu v těle není možné udržovat přirozeně zdravou hladinu glykemie a dochází k hyperglikemii. Ano – proto si cukrovkáři měří hladinu cukru v těle. Ano – proto si cukrovkáři někdy „píchají“ inzulin🙂 Inzulin se běžně aplikuje podkožně. Záleží na každém pacientovi, který způsob mu nejvíce vyhovuje.
- Injekční stříkačkou s podkožní jehlou
- Aplikátory inzulinu – inzulínová pera a jehly
- Inzulinové pumpy, inzulinová pera
Cukrovka 1. typu
Tímto typem diabetu trpí asi desetina všech diabetiků. Projevuje se nejčastěji v období puberty. Nástup je poměrně rychlý. Dochází k úplnému zničení buněk slinivky břišní (které produkují inzulín).
Příznaky cukrovky 1. typu
- váhovým úbytkem
- velkou žízní – polydipsie
- zvýšeným hladem („vlčí hlad“)
- častým močením – polyurie
- vysoká hladina cukru v krvi
- psychickou zmateností
Léčba cukrovky 1. typu
- Celoživotní dodávání inzulinu
- samostatná a pečlivá kontrola glykémie (selfmonitoring)
- úprava jídelnčíku
- úprava dávek inzulínu při fyzické aktivitě
Cukrovka 2. typu
Tímto typem diabetu trpí naprostá většina diabetiků (asi 85 %). Projevuje se ve středním a vyšším věku. Hladiny inzulinu jsou normální až snížené, ale tělo nedokáže inzulin využívat.
Příznaky cukrovky 2. typu
- zvýšená produkce moči, která vede k dehydrataci
- zvýšené pití (zvýšená hladina cukru v krvi stimuluje mozek = člověk má pocit, že má pořád žízeň)
- zvýšený hlad
- zvýšená spotřeba energie v těle = zvýšená únava
- výrazné hubnutí
- rozmazané vidění
- brnění, pálení v dolních končetinách
- špatné hojení ran
- opakované infekce močových cest, moč. měchýře
- opakované kožní infekce
- změny nálad
Těhotenská cukrovka
Jedná se o stav během těhotenství, kdy placenta produkuje hormony, které pomáhají udržet ženu v těhotném stavu. Zároveň ale zvyšují odolnost buněk vůču inzulinu. Tělo se tak stává rezistnější (odolnější) vůči inzulinu. Slinivka na takovou situaci reaguje vyšší produkcí inzulinu, aby se udržely zdravé hladiny glykemie. Pokud slinivka „nestíhá“ produkovat dostatek inzulinu, dochází ke zvyšování cukru v krvi a tzv. těhotenské cukrovce.
Jak zjistím těhotenskou cukrovku
Orientační vyšetření se provádí pomocí testovacího proužku z moči (toto vyšetření se dělá rutinně při každé návštěvě v těhotenské poradně u vašeho gynekologa). V případě dalšího vyšetření se jedná o standardní orální glukózový toleranční test (OGTT), který se používá k vyloučení nebo potvrzení cukrovky. Ze samotného nálezu cukru v moči nelze konstatovat cukrovku.